ELECTRO MEISTER


Du-te la cuprins

Baterii condensatori

Tablouri electrice

ECHIPAMENTE DE COMPENSARE A ENERGIEI REACTIVE

Orice masina sau dispozitiv inductiv (adica electromagnetic) care este alimentat in curent alternativ transforma energia electrica primita de la sistemul de alimentare in lucru mecanic si caldura. Aceasta energie este masurata cu contorul de energie activa (in kWh) si este denumita energie activa. In scopul realizarii acestei conversii se produc campuri magnetice in masini si aceste campuri sunt asociate cu o alta forma de energie preluata din sistemul de alimentare, numita energie reactiva.
Aceasta se datoreaza faptului ca dispozitivul inductiv absoarbe ciclic energie de la sistemul de alimentare (in timpul cresterii campului magnetic) si reinjecteaza aceasta energie in sistem (in timpul anularii campului magnetic) de doua ori in fiecare perioada a curentului alternativ de alimentare.
Efectul, asupra rotorului generatorului, este de a-l incetini pe durata unei parti a perioadei si de a-l accelera in timpul celeilalte parti. Acest cuplu pulsant este strict valabil numai pentru alternatoarele monofazate. Pentru alternatoarele trifazate efectul este anulat mutual in cele trei faze deoarece, la orice moment energia reactiva de alimentare in una (sau doua) faze este egala cu energia reactiva returnata in celelalte doua (sau una) faze in cazul unui sistem echilibrat. Rezultatul
este o sarcina medie nula asupra generatorului, adica componenta reactiva a curentului nu absoarbe putere de la retea.Un fenomen similar se intampla cu elementele capacitive dintr-un sistem de alimentare, precum capacitatea cablurilor sau bateriile de condensatoare de putere, etc.
Īn acest caz, energia este inmagazinata electrostatic.
Īncarcarea si descarcarea ciclica a capacitatii actioneaza asupra generatorului din sistem in acelasi mod in care a fost descris anterior (cazul inductiv), dar circulaĶia curentului, catre si de la capacitati fiind in opoziĶie de faza fata de cel din cazul unei
inductante. Pe aceste consideratii se bazeaza schemele de compensare a energiei reactive (si imbunatatire a factorului de putere). Ar trebui reĶinut ca in timp ce componenta reactiva a curentului de sarcina nu absoarbe putere de la sistem, ea cauzeaza pierderi de energie in sistemele de transport si distribuĶie a energiei prin incalzirea conductorilor. Practic, in sistemele de alimentare componentele reactive ale curentilor de sarcina au caracter predominant inductiv si impedantele sistemelor de transport si distributie sunt predominant
capactive.
Combinatia curent inductiv trecand prin reactanta inductiva produce cele mai neplucute conditii de cadere de tensiune (adica opozitie directa de faza fata de tensiunea sistemului).
Pentru aceste motive (pierderi de putere la transportul energiei electrice si caderi de tensiune) este necesara reducerea curentului inductiv pe cat posibil.
Curentul capacitiv are efect invers asupra nivelului de tensiune si produce o crestere de tensiune in sistemul de alimentare.
Puterea (kW) asociata cu energia “activa” este notata cu P.
Puterea reactiva (kVAR) este notata cu Q. Puterea reactiva inductiva este convenational pozitiva (+ Q) iar cea reactiva capacitiva este considerata negativa (- Q).
Factorul de putere (Power Factor, PF) este un raport kW pe kVA.
Cu cat factorul de putere se apropie de valoarea sa maxima care este 1, cu atat beneficiile pentru consumatorul si
furnizorul de energie vor fi mai mari.
PF = P (kW)/S (kVA)
P = puterea activa
S = puterea aparenta.
ELECTRO MEISTER va pune la dispozitie o gama vasta de compensatoare automate ale factorului de putere cu puteri de la 25kVAR pana la 1000 kVAR.
Va oferim posibilitatea de configurare a acestor echipamente in functie de nevoile dumneavoastra.
Echipamentele pot avea pana la 14 trepte de compensare si sunt complet automate,atat la cuplarea treptelor de condensatori cat si la decuplarea lor.Compensarea se face in functie de sarcina pe care regulatorul factorului de putere o citeste in instalatia beneficiarului.
Home | Despre...eu | Electro Meister | Portofoliu | Tablouri electrice | Instalatii electrice | Termografie | Contact | Harta site


Inapoi la cuprins | Inapoi la meniul principal